3 Mayıs 2010 Pazartesi

M8 de öğrendiklerimiz

Bu kurs boyunca öğrendiklerinizden hangisinin öğrencilerinizin daha kalıcı öğrenmesi üzerinde daha büyük bir etki yapacağını düşünüyorsunuz?
Merak uyandırıcı ve açık uçlu temel soru ile başlayarak,öz değerlendirmeler,akran değerlendirmesi ile,görsel sunularla,etkili geri bildirimlerle öğrencilerime daha zevkli daha aktif ders işleyerek,daha kalıcı öğrenmeler sağlayabileceğimi düşünüyorum.Öğrenme stillerine dikkat edilerek hazırlanan sunumlar,blog çalışmaları,broşürler daha başarılı olacaktır.Ayrıca projeye grupların aktif katılımı ,çeşitli değerlendirme araçlarının kullanılması öğrenme ilgisinin artmasına ve ünitenin daha iyi kavranmasına yardımcı olacaktır.
canan korkmaz,saadet gökmen,ergül kaplan

30 Nisan 2010 Cuma

Modül 8 Kurs Deneyimlerimi Yansıtma

Bu kurs boyunca öğrendiklerinizden hangisinin öğrencilerinizin daha kalıcı öğrenmesi üzerinde daha büyük bir etki yapacağını düşünüyorsunuz?Çarpıcı ve açık uçlu temel soru ile başlayarak,öz değerlendirmeler,akran değerlendirmesi ile,görsel sunularla,etkili geri bildirimlerle öğrencilerime daha zevkli daha aktif ders işleyerek,daha kalıcı öğrenmeler sağlayabileceğimi düşünüyorum.Öğrenme stillerine dikkat edilerek hazırlanan sunumlar,blog çalışmaları,broşürler daha başarılı olacaktır.Ayrıca projeye grupların aktif katılımı ,çeşitli değerlendirme araçlarının kullanılması öğrenme ilgisinin artmasına ve ünitenin daha iyi kavranmasına yardımcı olacaktır.Sadık MANTILevent TAHTASait UYSAL

28 Nisan 2010 Çarşamba

BAŞARILI BİR PROJEYİ UYGULAMAK

Projeye başlarken çalışılacak konu saptanır. Öğrencilerin konu ile ilgili ön bilgileri yoklanır.Eksiklikler tamamlanmaya çalışılır, çalışılacak konunun amaçları belirlenir.Yapılacak çalışmalar üzerinde durulur. Çalışmalar ile ilgili gruplar oluşturulur. Grupların çalışmaları gözlemlenir,öğrenciler arasında görev ve iş bölümü sağlanır.
Çalışılacak proje ile ilgili olarak öğrencilerin 21. yüzyıl teknolojilerinden faydalanmaları sağlanır.

Kadriye AKTAŞ- Hacer TURAN-Mustafa TERCAN-Şükrü YİĞİT

Öğrenci Projelerinin Gösterimi

1-Bu gösterim fikirlerinden hangilerini sınıfınızda kolayca uygulayabilirsiniz?
Hazırladığımız sunumumuzu, değerlendirme araçlarını, öğrenme örneklerini kullannabiliriz.Bunu görsel ve işitsel materyallerle destekleyebiliriz.
2-Öğrencilerinizi etkili bir gösterime hazırlamak için ne yapmanız gerekmektedir?
Onları teşvik ederiz.Onları araştırmaya yönlendiririz.Örnek sunumlar inceletilir.Farklı kaynaklara yönlendirilir.
3-Öğrencilerinizin arkadaşlarına yapıcı geribildirim vermelerini nasıl sağlayabilirsiniz?
Planlı bir şekilde hazırlanmış ünite ürün dosyasını başlangıç ve sonuç ilişkili bir sunum hazırlayarak hazırlıklı ve seri olacak şekilde, görsel ve işitsel materyallerle destekli olarak sergileriz. Yol gösterir tarzda , yardımcı olacağımızı hissettirir bir duruşla geribildirim vermeliyiz.
4-Öğrencilerinizin çalışmalarını geliştirmelerinde arkadaşlarından aldıkları geribildirimleri ve kendini değerlendirme sistemlerini kullanmalarını sağlayacak ne tür stratejiler kullanabilirsiniz?
Eksik ve hatalı bulduğumuz yönleri için de rehberlik yapmalıyız.Başarılı yönlerini ödüllendirmeliyiz.



MUSTAFA TERCAN KADRİYE AKTAŞ HACER TURAN ŞÜKRÜ YİĞİT

M8 KURS DENEYİMLERİMİ YANSITMA

Bu kurs boyunca öğrendiklerinizden hangisinin öğrencilerinizin daha kalıcı öğrenmesi üzerinde daha büyük bir etki yapacağını düşünüyorsunuz?

Çarpıcı ve açık uçlu temel soru ile başlanarak,öz değerlendirmeler,akran değerlendirmesi,görsel sunularla,etkili geri bildirimle öğrencilerime daha zevkli daha aktif ders işleyerek,daha kalıcı öğrenmeler sağlayabileceğimden eminim.

Öğrenme stillerine dikkat edilerek hazırlanan sunumlar daha başarılı olacaktır.Ayrıca projeye grupların aktif katılımı ,çeşitli değerlendirme araçlarının kullanılması öğrenme ilgisinin artmasına ve ünitenin daha iyi kavranmasına yardımcı olacaktı


HALİL BORAN
AYŞE ÖTÜN
HAKKI POYRAZ
ZÜLEYHA TÜFEKÇİOĞLU

Öğrenci Projelerinin Gösterimi

planlı bir şekilde hazırlanmış ünite ürün dosyasını başlangıç ve sonuç ilişkili bir sunum hazırlayarak hazırlıklı ve seri olacak şekilde, görsel ve işitsel materyallerle destekli olarak sergileriz. yol gösterir tarzda , yardımcı olacağımızı hissettirir bir duruşla geribildirim vermeliyiz. Bunu destekler mahiyette projenin hazırlanış ve gösterimi sırasında başarılı bulduğumuz yönlerine olumlu geri bildirim veririz. Ayrıca eksik ve hatalı bulduğumuz yönleri için de rehberlik yapmalıyız.Etkili bir gösterim yapabilmemiz için proje tanıtım sunumumuzu,değerlendirme araçlarını ve diğer öğrenme örneklerini kullanırız. planlı bir şekilde hazırlanmış ünite ürün dosyasını başlangıç ve sonuç ilişkili bir sunum hazırlayarak hazırlıklı ve seri olacak şekilde, görsel ve işitsel materyallerle destekli olarak sergileriz. yol gösterir tarzda , yardımcı olacağımızı hissettirir bir duruşla geribildirim vermeliyiz. Bunu destekler mahiyette projenin hazırlanış ve gösterimi sırasında başarılı bulduğumuz yönlerine olumlu geri bildirim veririz. Ayrıca eksik ve hatalı bulduğumuz yönleri için de rehberlik yapmalıyız.


Sadık MANTI

Levent TAHTA

Sait UYSAL

ÖĞRENCİ PROJELERİNİN GÖSTERİMİ

Etkili bir gösterim yapabilmemiz için proje tanıtım sunumumuzu,değerlendirme araçlarını ve diğer öğrenme örneklerini kullanırız. planlı bir şekilde hazırlanmış ünite ürün dosyasını başlangıç ve sonuç ilişkili bir sunum hazırlayarak hazırlıklı ve seri olacak şekilde, görsel ve işitsel materyallerle destekli olarak sergileriz.

yol gösterir tarzda , yardımcı olacağımızı hissettirir bir duruşla geribildirim vermeliyiz. Bunu destekler mahiyette projenin hazırlanış ve gösterimi sırasında başarılı bulduğumuz yönlerine olumlu geri bildirim veririz. Ayrıca eksik ve hatalı bulduğumuz yönleri için de rehberlik yapmalıyız.

halil boran
hakkı poyraz
ayşe ötün
züleyha tüfekçioğlu

27 Nisan 2010 Salı

Başarılı Bir Projeyi Uygulamak

Projeye başlarken üzerinde çalışılacak konu saptanır.Projenin amacı açıklanır.Yapılacak çalışmalar anlatılır.

Projenin yürütülmesinde bir zaman çizelgesi hazırlanır.Öğrencilerin projeye katılımı izlenir.
Proje gerçekleştirilirken gruplar oluşturulur.Grup üyeleri ve başkanları seçilir.Başkan tarafından grup yönetilir ve izlenir.Eksiklikler giderilmeye çalışılır.

Proje üzerinde çalışılırken gerekli materyaller kullanılır.Öğrencilerin 21. yüzyıl teknolojilerini kullanmaları sağlanır.

Grup Makif(Canan Korkmaz,Saadet Gökmen,Ergül Kaplan)

BAŞARILI BİR PROJEYİ UYGULAMAK

ön bilgileri test edilir ve eksiklikler giderilir. hedeften haberdar olmaları sağlanır. görev ve sorumluluklar öğrencilerin de katılımıyla kararlaştırılır. proje sonunda öğrenciler kutlanır ve ödüllendirilir.

öğrencilere destek materyaller sağlanır. öğrencileri ve velileri birlikte bilgilendirerek öğrencilerin devam etmeleri sağlanır.

21. yüzyıl becerilerini ne kadar gerçekleştirebildiğine bakılmalıdır. yani süreç ve ürün temelli bir değerlendirme yapılması doğru olacaktır..


HALİL BORAN
AYŞE ÖTÜN
HAKKIPOYRAZ
ZÜLEYHA TÜFEKÇİOĞLU

Başarılı Bir Projeyi Uygulamak

Başarılı Bir Projeyi Uygulamak

Proje ile ilgili iletişim kurmakProjede üniteye uygun ÖPTS hazırlanmalı. İyi hazırlanmış temel, ünite ve içerik soruları ile öğrencinin ilgisi çekilir ve projeye yoğunlaşması sağlanır.

İşbirliğiBireysel farklılıklar göz önünde bulundurularak akran grupları oluşturulmalı ve konu paylaşımı yapmaları sağlanmalıdır. Gerekli yerlerde destek alabilecekleri ve birbirleriyle iletişim kurabilecekleri ile ilgili gerekli bilgiler verilmelidir

Materyaller/Araç-gereç/Teknoloji/Dış Kaynaklar/OlanaklarBireysel farklılıklar göz önünde bulundurularak materyal ve araç-gereç seçilmeli. Öğrencilerin projeyi gerçekleştirirken teknoloji ve olanaklardan yararlanmaları sağlanmalıdır. Proje ile ilgili broşür, web günlüğü, sunu, wiki hazırlattırarak teknoloji kullandırılabilir.

Sadık MANTI

Levent TAHTA

Sait UYSAL

26 Nisan 2010 Pazartesi

m-6 öğrendiklerim

Bu modül, öğrencilerin öz-yönelimli öğrenen olmalarının ve öğretimin öğrencilerin bireysel farklılıklarına göre tasarımlanmasının önemini kavramınıza yardımcı oldu mu? Nasıl?
Öğrencilerin bireysel farklılıkları vardır. Planlama yaparken bunlarıda dikkate almalıyız.

Öğrencilerime, öz-yönelimli öğrenen bireyler olmaları için nasıl yardım edebilirim?
Bilgiye ulaştma yollarını kavratabiliriz ve bu amaçla onlara rehberlik yapabiliriz.



Öğrencilerin bireysel gereksinimlerini nasıl karşılayabilirim?
Öğrencilerin farklı öğrenme biçimleri vardır.Bireysel farklılıkları dikkate alırız.

MUSTAFA TERCAN KADRİYE AKTAŞ HACER TURAN ŞÜKRİ YİĞİT

M6 DA ÖĞRENDİKLERİMİZ

Bu modül, öğrencilerin öz-yönelimli öğrenen olmalarının ve öğretimin öğrencilerin bireysel farklılıklarına göre tasarımlanmasının önemini kavramınıza yardımcı oldu mu? Nasıl?

Bu modülle çalışmadan önce de bu konunun öneminin farkındaydım fakat ne şekilde bunu yapabileceğimi tam olarak bilmiyordum modül bu konuda tam anlamıyla yardımcı olmasa da en azından bu konuda örnekler ve gösterdiği stratejiler açısından yol gösterici olmuştur.

Öğrencilerime, öz-yönelimli öğrenen bireyler olmaları için nasıl yardım edebilirim?

Öğrencilere farklı öğrenme ortamları sunarak ve bu öğrenme ortamlarında onlara aktif olabilecekleri şekilde düzenlemeler yaparak, bilgiyi hazır olarak sunmaktan çok bilgiye kendilerinin ulaşıp kendilerinin yapılandırması için rehberlik yaparak yardımcı olabiliriz…

Öğrencilerin bireysel gereksinimlerini nasıl karşılayabilirim?

Öğrencilerin farklı öğrenme biçimleri vardır. Bu nedenle bireysel olarak farklı gereksinimleri olur. Öğretim sürecini tasarlarken bunları göz önünde bulundurarak farklı stratejiler ve öğretim tekniklerinden faydalanmamız gerekir.


A.ÖTÜN
H.POYRAZ
H.BORAN
Z.TÜFEKÇİOĞLU

23 Nisan 2010 Cuma

m6 da öğrendiklerim

Bu modül, öğrencilerin öz-yönelimli öğrenen olmalarının ve öğretimin öğrencilerin bireysel farklılıklarına göre tasarımlanmasının önemini kavramınıza yardımcı oldu mu? Nasıl?
Evet önemini kavramama yardımcı oldu.Öğrenciler kendi öğrenmelerini planlayabilir.

Öğrencilerime, öz-yönelimli öğrenen bireyler olmaları için nasıl yardım edebilirim?
Öğrenmelerini kendileri planlayarak öz-yönelimli öğrenen bireyler olabilirler.

Öğrencilerin bireysel gereksinimlerini nasıl karşılayabilirim?
Her öğrenci kendi öğrenmesini planlayarak bireysel gereksinimlerini karşılayabilir.


Sadık MANTI

Levent TAHTA

Sait UYSAL

22 Nisan 2010 Perşembe

M 6 ta öğrendiklerimiz

◦Bu modül, öğrencilerin öz-yönelimli öğrenen olmalarının ve öğretimin öğrencilerin bireysel farklılıklarına göre tasarımlanmasının önemini kavramınıza yardımcı oldu mu? Nasıl?
Evet oldu.Her öğrencinin bireysel farklılıkları vardır.Öğrenme biçimleri ve hızları birbirinden farklıdır.

◦Öğrencilerime, öz-yönelimli öğrenen bireyler olmaları için nasıl yardım edebilirim?
Kendilerini denetleme olanağı veririm.
Öğrenmenin her aşamasında dönüt veririm.
Farklı öğretim yöntemlerinden faydalanırım.


◦Öğrencilerin bireysel gereksinimlerini nasıl karşılayabilirim?
Her öğrenci için ayrı ayrı decelendirme ölçeği hazırlarım.
Öğrencilerin bireysel farklılıklarına dikkat ederim.
Değerlendirme sonucunda soru analizleri oluşturarak eksik konuları tekrar ederim.

Canan Korkmaz,Saadet Gökmen,Ergül Kaplan

21 Nisan 2010 Çarşamba

Modül 5' te Öğrendiklerim

. Bu modül öğrenci merkezli değerlendirmenin nasıl gerçekleştirilebileceği konusunda yardımcı oldu mu? Nasıl?
Evet bu modül öğrenci merkezli değerlendirmenin nasıl gerçekleştirileceği konusunda bana yardımcı oldu.Öğrencilerin kendilerini akranları ile değerlendirme olanağı sağlar. Diğer iletişim olanağı sağlar. Geri bildirimler verip, dönütler alabilir.

. Öğrencilerin öğrenip öğrenmediklerini nasıl değerlendirebilirim?
Öğrenme sürecine öğrencilerin katılımını inceleyerek ve gözlemleyerek
Öz değerlendirme ve akran değerlendirme yaparak.
Değerlendirme tabloları, denetim listeleri, günlükler, ön bilgileri değerlendire listeleri ile değerlendirebilirim.

. Öğrencileri, değerlendirme sürecinde nasıl aktif hale getirebilirim?
Öğrenme amaçlarını gerçekleştirecek etkinlikler yaptırarak, bu yaptığı etkinlikleri arkadaşlarıla karşılaştırıp özdeğerlendirme formu, akran değerlendirme formu, ünite sonu değerlendirme listeleri vb. araçlarla değerlendirme sürecine öğrencileri katabilirim.




Kadriye AKTAŞ
HacerTURAN
MustafaTERCAN
Şükrü YİĞİT

M5 te öğrendiklerimiz

Bu modül öğrenci merkezli değerlendirmenin nasıl gerçekleştirilebileceği konusunda yardımcı oldu mu? Nasıl?
Oldu.Öğrenciler değerlendirme ölçeklerini kendileri hazırlarlar. Böylece aktif olarak öğrenme sürecine katılırlar.

Öğrencilerin öğrenip öğrenmediklerini nasıl değerlendirebilirim?
Her aşamada değerlendirme ölçekleri hazırlanır,puanlama sistemiyle her öğrenci denetlenir.Akran değerlendirmeside yapılır.

Öğrencileri, değerlendirme sürecinde nasıl aktif hale getirebilirim?
Hazırladıkları projeleri akran değerlendirme sistemiyle değerlendiririm.
Küme çalışması yapılabilir.


Canan Korkmaz,Saadet Gökmen,Ergül Kaplan

m5 te öğrendiklerim

Bu modül öğrenci merkezli değerlendirmenin nasıl gerçekleştirilebileceği konusunda yardımcı oldu mu? Nasıl?
Evet.Öğrenciler değerlendirme araçlarını kendileri hazırlarlar. Bu da daha iyi öğrenmelerine yardımcı olur.

Öğrencilerin öğrenip öğrenmediklerini nasıl değerlendirebilirim?Ünitenin amacı ve içeriğine yönelik uygulamalarla değerlendirme soruları sorulabilir. Ünite boyunca kısa cevaplı sorularla durumları kontrol altında tutulabilir.

Öğrencileri, değerlendirme sürecinde nasıl aktif hale getirebilirim? Öğrenciler değerlendirme sürecinde aktif rol üstlenebilirler. Karşılıklı sorularla birbirlerini değerlendirebilirler. Konu sonunda öğrencilere değerlendirme ölçekleri uygulanabilir.


Sadık MANTI

Levent TAHTA

Sait UYSAL

m5 te öğrendiklerim


Bu modül öğrenci merkezli değerlendirmenin nasıl gerçekleştirilebileceği konusunda yardımcı oldu mu? Nasıl?

Evet.Öğrenciler değerlendirme tabloları hazırlayıp kullanırlar. Bu da daha derin düşünmelerine, kendi kendilerine öğrenip öğrenmediklerini değerlendirmelerine olanak sağlar

Öğrencilerin öğrenip öğrenmediklerini nasıl değerlendirebilirim?

Ünite boyunca, ünitenin amacı ve içeriğine yönelik uygulamalarla değerlendirme yapılabilir. Bunun için süreç boyunca kısa cevaplı sorularla dönüt alınabilir. Öntest ve son test uygulanarak öğrencilerin ne kadar ilerleme sağladıklarını görülebilir.


Öğrencileri, değerlendirme sürecinde nasıl aktif hale getirebilirim?

Öğrencilerden birbirlerini öğretmenin koyacağı kurallar çerçevesinde eleştirmeleri istenebilir. Böylece değerlendirme sürecinde aktif rol üstlenebilirler. Akran değerlendirmesi yaptırılabilir. Proje ve performans ödevlerinin değerlendirme ölçekleri öğrencilerle birlikte hazırlanabilir. Konu sonunda öğrencilere özdeğerlendirme formları doldurtulabilir

AYŞE ÖTÜN
HALİL BORAN
HAKKI POYRAZ
ZÜLEYHA TÜFEKÇİOĞLU

19 Nisan 2010 Pazartesi

modül 4 te öğrendiklerim

Öğrenme örneğini hazırlamak, ünitedeki beklentilerimi daha açık hale getirmeme ve öğretim sürecini tasarımlamama nasıl yardımcı olabilir?
Cevap :Öğrenme örneğini hazırlamak, ünitedeki beklentilerimi daha açık hale getirmeme ve öğretim sürecini tasarımlamama nasıl yardımcı olabilir?
üniteyi sunum olarak hazırlarken konunun ayrıntılarını öğrencinin daha net bir şekilde görmesini de sağlarız.Böylece hazırlık aşamasında konuya daha vakıf olmuş olur ve bu ünitenin ne kadar süre içinde bitirilebileceği konusunda doğru bir adım atılmış olur.
Öğrencilerin, projelerini hazırlarken öğrenme amaçlarına ulaşacaklarından nasıl emin olabilirim?
Cevap :Sunum hazırladıkları süreç içinde konuyu öğrenip öğrenmediklerini tartmak için kısa cevaplı testler hazırlamak ya da konuları ile ile ilgili anket çalışmaları hazırlamakla olabilir.
HALİL BORAN-AYŞE ÖTÜN-ZÜLEYHA TÜFEKÇİOĞLU-HAKKIPOYRAZ

iç organlarımız

İÇ ORGANLARIMIZ

KAlp
BEYİN
AKCİĞER
MİDE
KALP
Göğüs boşluğunun sol tarafında bulunur.Vücudumuza kan pompalayarak dolaşımı sağlar.
MİDE


Karın boşluğunun sol tarafındayımAldığınız besinleri öz suyumla parçalar,çorba yaparım.

AKCİĞER
Göğüs boşluğunda iki fasulye tanesi gibi yan yana dururuz.Kanımızı temizleriz
BEYİN

Vücudumuzu ben yönetirim.Duyu organlarını kontrol ederim.Başınızdaki küçük makineyim.


Saadet Gökmen ,Canan Korkmaz,Ergül Kaplan

16 Nisan 2010 Cuma

Cisimleri Hareket Ettirme, Durdurma



2- Hareket Eden Cisimleri Yavaşlatma ve Durdurma







Hareket halindeki bir cismi yavaşlatmak ya da durdurmak istediğimizde de itme ya da çekme şeklinde bir kuvvet uygulamamız gerekir.








Hareket halindeki her cismi durdurmaya kalkışmak tehlikelidir.








Örnek: Hareket halindeki bir topu durdurmak tehlikesizken, dönmekte olan bir vantilatörü durdurmaya kalkışmak çok tehlikelidir.








Örnek: Hareket halindeki bir bisikletin ya da bir otomobilin yavaşlatılması ve durdurulması için fren sistemi harekete geçer. Fren tekerleklere itme kuvveti uygular.





Örnek: At arabasını durdurmak için arabacı atın yularını çeker.
YILDIZLAR GRUBU
MUSTAFA TERCAN
KADRİYE AKTAŞ
HACER TURAN
ŞÜKRİ YİĞİT

BÖLGELERİMİZ VE YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ
















































TÜRKİYENİN COĞRAFİ BÖLGELERİ VE YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ

BÖLGE KAVRAMI:Herhangi bir yerin tabii, beşeri vevekonomik özellikler bakımından benzer özellikler gösteren kısmına bölge denir. Akdeniz Bölgesi gibi.. Bunun dışında tarım bölgeleri, nüfus bölgeleri, iklim ve yeryüzü şekillerine bağlı olarak bölgeler oluşturabilir. 1941 yılında Ankara'da toplanan Birinci Coğrafya Kongresi, uzun süren çalışmaları sonunda Türkiye'yi yedi coğrafi bölgeye ayırmıştır. Adı geçen kongrenin çalışmalarında; Türkiye'nin üç tarafının denizle çevrilmiş olması, uzun kenarları boyunca kıyıya paralel dağ sıralarının bulunuşu, bu dağların yüksek, ama az engebeli olan orta kesimi deniz etkisinden ayırması, bu yüzden kıyı şeridiyle iç kesimler arasında iklim, doğal bitki örtüsü, tarım çeşitlerinin dağılımı ve bunların ulaşım sistemlerine ve konut tiplerine etkisi gibi etmenler göz önünde tutulmuş ve Türkiye'nin dört kenar bölgeyle, üç iç bölgeye ayrılması mümkün olmuştur. Tespit edilen yedi bölgeden ilk dördüne komşu olduğu denizin adı verilmiştir (Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz Bölgeleri). Diğer üç bölge de Anadolu bütünü içindeki yerlerine göre adlandırılmıştır (İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri).

BÖLÜM:Bölge içerisinde, tabii, beşeri ve ekonomik özellikler bakımından benzer olmakla birlikte bazı farklılıklar gösteren kısımlara bölüm denir. Antalya Bölümü, Adana Bölümü gibi...

YÖRE:Bölüm içinde farklı özelliklere sahip olan küçük alanlara yöre denir. Teke Yöresi, Menteşe Yöresi gibi..

Coğrafi bölgeleri birbirinden ayıran özellikler şunlardır:

a. Tabii özellikler: Bölgenin konumu, yeryüzü şekilleri, iklim ve bitki örtüsü gibi özelliklerdir.

b. Beşeri ve ekonomik özellikler : Nüfus miktarı, nüfusun dağılışı, nüfusun yapısı, yerleşme, ekonomik etkinlikler, milli gelirin bölgelere dağılışı ve kültürel faktörlerdir.
Bölgelerin izdüşüm alanlarına göre sıralanışı:

- Doğu Anadolu Bölgesi (171.000 km2)
- İç Anadolu Bölgesi (162.000 km2)
- Karadeniz Bölgesi (146.000 km2)
- Akdeniz Bölgesi (122.000 km2)
- Ege Bölgesi (85.000 km2)
- Marmara Bölgesi (67.000 km2)
- Güneydoğu Anadolu Bölgesi (61.000 km2)
TÜRKİYENİN YERYÜZÜ ŞEKİLLERİNİN ÖZELLİKLERİ

Ortalama yükselti oldukça fazladır(1132m).Yükselti batıdan doğuya doğru artar.Yükselti basamaklarının dağılımı şöyledir:
-0-500 m arasında olan yerler > %17,5
- 500 - 1000 " " " %26,
- 1000- 2000 " " " %49,9
- 2000m’den yüksek yerler %7
2) Düzlükler geniş yer kaplar. Ovaların yükseltileri de fazladır.
3) Ülkemizin yaklaşık yarısı 1000 – 2000 m arasıdır.
4) Ülkemizin, yüksek sıradağları doğu-batı doğrultusunda uzanır. Kuzey ve güneydeki bu sıradağlar doğuda birleşirler.
5) Anadolu; Karadeniz Akdeniz havzaları arasında yüksek bir kütledir.
6) Denizlerin derin kesimi ile kıyı dağları arasındaki fark 5000m’yi geçer.
YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ:
KARADENİZ BÖLGESİ YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ

Kıyıları:
Dağlar kıyıya paralel olarak uzandığı için kıyılar az girintili-çıkıntılıdır. Bu kıyı tipine Boyuna Kıyı Tipi denir.
Tek doğal limanı Sinop’tur. Arkasındaki dağların ulaşımı zorlaştırması nedeniyle fazla gelişmemiştir. Buna rağmen Trabzon, Samsun gibi limanlar yapay olmasına rağmen ulaşımları sayesinde gelişmişlerdir.
Bu kıyı tipinde bir kıyı aşındırma şekli olan Falez (Yalıyar) çok görülür.
Dağları:
Batı K.: Küre (İsfendiyar) Dağları, Bolu Dağları, Ilgaz Dağları, Köroğlu Dağları
Orta K.: Canik Dağları
Doğu K.:D.Karadeniz (Rize) Dağları ( Zirvesi: Kaçkar D.3932), Giresun Dağları,
Çimen, Kop, Mescit, Akdağ ve Yalnızçam Dağları
D. Karadeniz’de Zigana ve Kop geçitleri vardır.
Akarsuları:
Bartın Çayı (Ulaşım yapılabilir.), Yenice (Filyos) Çayı
Kızılırmak (Türk.’nin en uzun ırmağı), Yeşilırmak ve Çoruh (Gürcistan’dan dökülür.)
Ovaları:
Kastamonu, Bolu ve Düzce Ovaları. Bafra ve Çarşamba Delta Ovaları
Gölleri:
Sera ve Tortum gölleri (Heyelan Gölleri), Abant ve Yedigöller. Baraj Gölleri: Almus, Suat Uğurlu, Hasan Uğurlu (Yeşilırmak), Hirfanlı ve Altınkaya (Kızılırmak), Sarıyar (Sakarya)

İKLİM VE BİTKİ ÖRTÜSÜ:
Bölgenin kıyı kesiminde Karadeniz İklimi görülür. İklim bu alanlarda her mevsim yağışlı ve ılımandır. En fazla yağışı sonbaharda, en azını yazın alır. Bitki örtüsü Ormandır. Bölge orman bakımından ilk sırada gelir. Yağışlı ve ılık olduğu için yangın çok azdır. En fazla yağış alan bölgemizdir. Rize’de en fazla alan şehirdir.
İç kesimlerde iklim karasallaşır. Dağların bu güney yamaçlarında yazları sıcak ve kurak kışları soğuk ve kar yağışlı bir iklim görülür. En fazla yağışı ilkbaharda, en azını yazın alır. Bitki örtüsü ise buralarda Bozkırdır.

MARMARA BÖLGESİNİN YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ

Kıyıları:
Karadeniz ne Kuzey Marmara kıyıları fazla girintili-çıkıntılı değildir. Falez (Yalıyar) çok vardır. Fakat Güney Marmara kıyıları girintili-çıkıntılıdır.
İzmit, Gemlik, Erdek ve Saros körfezleri vardır.Gelibolu, Biga, Kapıdağ, Armutlu, Çatalca-Kocaeli başlıca yarımadalarıdır.Gökçeada, Bozcaada, Marmara Adaları, İmralı, İstanbul Adaları ise başlıca adalarıdır.İstanbul ve Çanakkale Boğazları Ria Tipi kıyılardır.Kapıdağ Yarımadası bir kıyı biriktirme şekli olan Tombolo’dur.
Dağları:
Ortalama yükseltisi en az bölgedir. En yüksek dağı Uludağ’dır (2543 m).Yıldız Dağları, Koru Dağlar, Işıklar Dağları, Biga Dağları, Samanlı Dağları diğer dağlarıdır.Yerşekilleri sade olduğu için ulaşımı da kolaydır.
Akarsuları:
Sakarya’nın aşağı kesimi, Susurluk, Meriç ve onun kolu Ergene. Bu akarsular baraj yapımı için uygun değildir. Ağızlarında delta oluşturamazlar. Çünkü akıntı ve yatak eğimi fazladır.
Ovaları:
Kastamonu, Bolu ve Düzce Ovaları. Bafra ve Çarşamba Delta Ovaları
Gölleri:
İznik, Manyas, Sapanca ve Ulubatlı Tektonik göldür.
Terkos, Küçük ve Büyük Çekmece Gölleri Kıyı Seti gölüdür.
Ömerli Baraj gölü de bulunmaktadır.

İKLİM VE BİTKİ ÖRTÜSÜ:
Marmara Bölgesi konumu sebebiyle iklim ve bitki çeşitliliğine sahiptir. Karadeniz kıyılarında Karadeniz İklimi ve Ormanlar görülür.

EGE BÖLGESİNİN YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ

Kıyıları:
Ege Denizinin yerinde eskiden Egeid karası vardı. Bunun çökmesi sonucunda bugünkü adalar meydana geldi. Bölge dağları kıyıya dik uzandığı için kıyı girintili-çıkıntılı Enine Kıyı Tipidir.
Kıyıda bir çok körfez, koy, yarmada ve buruna rastlanır. Edremit, Çandarlı, İzmir, Kuşadası, Güllük, Gökova başlıca körfezleridir.Reşadiye, Bozburun, Dilek VE İzmir başlıca yarımadalarıdır.
Ege kıyıları girintili-çıkıntılı olduğu için en uzun kıyımızdır. Muğla’da en uzun kıyıya sahip ilimizdir.
Dağları:
Asıl Ege Bölümü faylanma hareketlerine uğradığı için Kaz Dağı, Madra Dağı, Yunt Dağı, Bozdağlar, Aydın Dağları faylanma sonucu yüksekte kalmış horstlardır. Bölümün güneyinde uzanan Menteşe Dağlarının uzanış yönü kıyıya paraleldir.
İç Batı Anadolu’ya gidildikçe yükseklik artar. Bu bölümde, Alaçam, Eğrigöz, Murat ve Sandıklı Dağları vardır.
Ovaları:
İç Batı Anadolu Bölümünde Yazılıkaya Platosu, Tavas- Çivril- Banaz-Örencik ovaları vardır.
Asıl Ege Bölümünde horstlar arasında kalan grabenler birer alüvyon ovasıdır. Bunlar Bakırçay, Gediz, Küçük Menderes ve Büyük Menderes ovalarıdır. Bunlar aynı adı taşıyan ve bol alüvyon taşıyan, akarsuları tarafından oluşturulmuştur. Akarsuların döküldükleri yerlerde de delta ovaları da oluşmuştur.
Akarsuları:
Bakırçay, Gediz,K. Menderes, B. Menderes başlıca akarsularıdır. İç Batı Anadolu’da Susurluk ve Sakarya Akarsularının bazı kolları da bulunmaktadır.
Gölleri:
Göl bakımından fakir olan bölgede iki doğal göl vardır. Bunlar Marmara ve Çamiçi (Bafa) Gölleridir. Adıgüzel, Kemer ve Demirköprü baraj gölleri de vardır.

İKLİM VE BİTKİ ÖRTÜSÜ:
Bölgenin asıl Ege Bölümünde graben ovaları sayesinde içlere kadar sokulan Akdeniz İklimi görülür. Bu alanlarda yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlı bir iklim görülür. Bitki örtüsü makidir ve yer yer ormanlara da rastlanır.
İç Batı Anadolu bölümüne gidildikçe yüksekliğin artması ve denize olan uzaklığı sebebiyle iklim karasallaşır. Yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve kar yağışlı Karasal İklim görülür. Bitki örtüsü de Bozkırdır.

AKDENİZ BÖLGESİNİN YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ

Dağları: Bölge genel olarak Toros Dağları ve yüksek platolarla kaplıdır. Batı Toroslar, Bey Dağları, Çiçekbaba ve Barla Dağları, Sultan Dağı, Dedegöl ve Geyik Dağları, Orta Toroslar, Bolkar Dağları, Aladağlar, Tahtalı ve Binboğa Dağları, Nur Dağları. Karadeniz Bölgesinde olduğu gibi dağların uzanış yönü ulaşıma elverişli olmadığı için ulaşım ancak geçitlerden sağlanır. Bu geçitler Çubuk, Gülen ve Gürbulay Geçitlerdir.
Platoları: Taşeli ve Teke Platoları
Ovaları: Çukurova, Amik, Antalya, Göller Yöresindeki Çöküntü Ovaları.
Akarsuları: Bölgedeki akarsular iklim sebebiyle düzensiz akışa sahiptir. Akarsuları kışın kabarır, yazın ise çok azalır. Asi, Seyhan, Ceyhan, Göksu, Manavgat, Aksu ve Dalaman başlıca akarsularıdır. Manavgat ve Aslantaş Baraj Gölleri de bulunmaktadır.
Gölleri: Beyşehir, Eğirdir, Burdur, Kovada, Acıgöl, Suğla, Söğüt, Salda, Elmalı ve Avlan başlıca gölleridir.

İKLİM VE BİTKİ ÖRTÜSÜ:
Bölgenin Akdeniz yamaçlarında Akdeniz İklimi ve Maki Bitki Topluluğu görülür. Yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlıdır.
Dağların kuzey yamaçlarında ve göller yöresindeyse iklim karasallaşır. Bitki örtüsü de bozkırdır. Bu alanlarda yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve kar yağışlıdır. Yer yer ormanlara da rastlanır.

GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİNİN YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ

Dağları ve Düzlükleri: Bölgenin yüzey şekilleri sadedir. Genellikle platolarla ve ovalarla kaplıdır. Yer şekilleri tarıma elverişlidir. Batıdan doğuya gidildikçe yükseklik artar. İki bölümün ortasında Karacadağ Sönmüş Volkan dağı bulunur. Bu bölgenin tek ve en yüksek dağıdır. Dicle Bölümünde Gaziantep ve Şanlıurfa Platoları vardır. Orta Fırat Bölümünde Diyarbakır Havzası ve Mardin Eşliği (Yüksek bir düzlüktür.) vardır.
Akarsuları Ve Gölleri: Fırat ve kolları Göksu ve Nizip, Dicle ve kolları Botan, Garzan ve Batman kolları başlıca akarsularıdır.
Bölgede doğal göl yoktur. Akarsularının hidroelektrik gücü fazladır. Bu nedenle bir çok baraj gölü vardır. Fırat Nehri’nin üzerinde Atatürk, Karakaya, Hancağız Baraj Gölleri, Dicle nehri üzerinde Kıralkızı, Ilısu, Cizre Baraj Gölleri.

İKLİM VE BİTKİ ÖRTÜSÜ:
Bölgenin batısında Akdeniz ikliminin etkileri hissedilir. Yazları sıcak ve kurak geçer. Fakat kışları Akdeniz Bölgesine göre daha serindir. Bu bölümde don ve karada rastlanır. Yağışların çoğu kışın düşer. Yıllık yağış 500-600 mm’dir. Yağışın az olmamasına rağmen sıcaklık ve güneyden esen çöl rüzgarları yüzünden buharlaşma meydana gelir ve bu da kuraklığa sebep olur. Ülkemizin en yüksek sıcaklıkları bu bölgede ölçülür. Tarımda sulama ihtiyacı çok olur. Bölgenin doğusuna gidildikçe deniz etkilerinden uzaklaşılır ve yükseklik artar, sıcaklıklar düşer. Kar ve don olayları daha çok görülmeye başlar.
Bölgenin alçak kesimlerinde ve batısında bozkır görülür. Dağ yamaçları, yüksek yerler ve akarsu kenarlarında orman ve çalılık ağaçlara da rastlanır.

DOĞU ANADOLU BÖLGESİNİN YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ

Dağları: En yüksek bölgemizdir. Ortalama yükseltisi 2000-2200 metredir. Bölgede dağlar üç sıra halinde uzanır.
Kuzeyde: Çimen, Kop, Esence, Karasu, Allahuekber Dağları
Ortada: Mercan (Munzur), Karasu-Aras Dağları
Güneyde: Güneydoğu Toroslar ve Buzul (Cilo) Dağları bulunmaktadır.
Van Gölünün kuzeyinde volkanik dağlar vardır. Bunlar Ağrı, Tendürek, Aladağ, Süphan, Nemrut Dağlarıdır.
Düzlükleri: Kıvrım dağları arasında çöküntü ovaları vardır. Bu ovalar: Elbistan, Malatya, Elazığ, Bingöl, Muş, Van, Başkale, Hakkari, Yüksekova güneydekilerdir. Kuzeyde ise Erzincan, Tercan, Aşkale, Erzurum, Pasinler, Horasan, Kağızman ve Iğdır vardır. Tunceli ve Erzurum-Kars Platoları da diğer düzlüklerdir.
Akarsuları: Karasu ve Murat birleşerek Fırat Nehrini oluşturur. Bu nehir Dicle Nehri ve onunla birleşen Büyük Zap Kolu ile yabancı topraklara giderek Basra Körfezinden denize dökülmektedir. Aras ve Kura nehirleri de yine başka topraklara giderek Hazar Denizine dökülmektedir. Bu akarsuların yüzey şekilleri ve engebe nedeniyle hidroelektrik enerji üretme güçleri fazladır.
Gölleri: Van Gölü ülkemizin en büyük gölüdür ve suyu sodalıdır. Bölgenin diğer gölleri şunlardır: Erçek, Nazik, Çıldır, Hazar ( Tektonik Göllerdir), Balık, Haçlı, Nemrut (Krater Gölleri), ve Akgöl.
Ayrıca bölgede Keban ve Karakaya Baraj Gölleri de bulunmaktadır.
Değerlendirme: Bölgeye Yurdumuzun çatısı diyebiliriz. Bölgeyi kaplayan yüksek dağlar bölgenin her özelliğini yakından etkilemektedir. Dağlar doğudan batıya uzandığı için kuzey-güney doğrultusunda ulaşım zordur. Tarım alanları azdır iklimi çok serttir. Tarım ürünleri çeşitli değildir. Sanayi ve ticareti de gelişmemiştir.
İKLİM VE BİTKİ ÖRTÜSÜ:
Bölgenin iklimine yükselti ve karasallık hakimdir. Sert karasal iklim yaşanır. Kışları uzun, soğuk ve kar yağışlıdır. Don olayı çok görülür. Yazları sıcak, kurak ve kısadır. En fazla yağış ilkbaharda görülür. Erzurum-Kars Bölümünde ise yazın görülür.Günlük ve yıllık sıcaklık farkları fazladır. Yıllık yağış miktarı 500-600 mm dir. Buharlaşma az olduğu için bu yeterlidir. Yıllık sıcaklık 5-6 derecedir ve en soğuk bölgedir. Bölgeye kuzey rüzgarları (Poyraz) hakimdir. Bölgenin doğal bitki örtüsü bozkır (Step)’tir. Dağ yamaçlarında bozulmuş orman ve dağların yükseklerinde dağ çayırlarına rastlanır.

İÇANADOLU BÖLGESİNİN YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ

Dağları: Yer şekilleri sadedir. Engebeli arazi fazla olmadığı için arazi ulaşıma uygundur. Ortalama Yükselti 800-1000 metredir. Bölgenin en yüksek yeri doğu bölümüdür. Kıvrım dağları da bu bölümde yer alır. Akdağlar, Hınzır Dağları, Tecer Dağları, Yıldız Dağları bu kıvrım dağlarıdır. Bölgenin güneyinde volkanik dağlar vardır.Bunlar Erciyes Dağı (3917 m en yüksek yeri), Melendiz, Hasandağı, Karacadağ, Karadağ’dır.
Platoları: Haymana, Cihanbeyli, Obruk, Bozok (Kızılırmak), Yazılıkaya, (Bayat), Uzunyayla platoları vardır.
Ovaları: Konya Ovası (Türkiye’nin en büyük ovası), Ereğli, Aksaray, Sakarya, Eskişehir, Ankara, Kayseri ve Develi Ovaları
Akarsuları: Kızılırmak, Sakarya, Porsuk Çayı, Delice Irmağı.
Gölleri: Bölgenin güneyinde kapalı havzalar vardır. Tuz Gölü (2.Büyük Gölümüz), Akşehir, Eber, Ilgın (Çavuşçu), Tuzla, Seyfe, Mogan, Sultan Sazlığı vardır. Sakarya Nehri üzerinde Sarıyar ve Gökçekaya; Kızılırmak Nehri üzerinde de Hirfanlı ve Kesikköprü baraj gölleri vardır.
İKLİM VE BİTKİ ÖRTÜSÜ:
Bölge dağlarla çevrili olduğu için yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve kar yağışlıdır. Don olayları çok görülür. En az yağış alan bölgedir. Ortalama yağış 400 mm’dir. Bunun en önemli sebebi bölgenin dağlarla çevrili olmasıdır. Doğal bitki örtüsü bozkırdır. Bölgede özellikle doğudaki dağlık alanlarda ormanlara da rastlanır. Orman bakımından % 9 ile 5. sıradadır. Akarsu boylarında kavakçılıkta yapılır.







Cisimleri Hareket Ettirme ,Durdurma



1- İtme ve Çekme



Bir cismin hareket edebilmesi için o cisme mutlaka dışarıdan bir etki gerekir.Bu etki ancak bir kuvvet uygulanmasıyla gerçekleşir. Bu kuvvet ise İTME ya da ÇEKME şeklindedir. İtme ya da çekme olmadan bir cismin hareket edebilmesi mümkün değildir.

İtme ve çekme ancak bir kuvvet sonucu gerçekleşir.


Örnek: Bisiklete binen bir çocuk pedala -itme kuvveti uygular.





Rüzgar, değirmenin kanatlarına -itme kuvveti uygular.









Örnek: Balık tutan çocuk oltaya -çekme kuvveti uygular.




Vinç, kaldırdığı cisme -çekme kuvveti uygular.










Yer tüm cisimlere çekme kuvveti uygular.Bu kuvvete yer çekimi kuvveti denir.Bu nedenle tüm cisimler yere düşerler.
YILDIZLAR GRUBU :
MUSTAFA TERCAN
KADRİYE AKTAŞ
HACER TURAN
ŞÜKRİ YİĞİT









15 Nisan 2010 Perşembe

öğrendiklerimi yansıtmak

Teknoloji, öğrenmeyi desteklemek ve değerlendirmek için en etkili nasıl kullanılabilir?-

Öğrendiğini internet yoluyla diğer arkadaşlarına aktarabilir, sorulan sorulara cevap verereketkili iletişim sağlar. Dış çevrede, bildiklerini insanlarla sözlü olarak paylaşma becerisi kazandırılır.Öğrenme örneğini hazırlamak, ünitedeki beklentilerimi daha açık hale getirmeme ve

öğretim sürecini tasarımlamama nasıl yardımcı olabilir?

üniteye başlayabilmek için öğrencilerde olması gereken kavram bilgisi ve teknik becerilerileri gelitirir.

Öğrencilerin, projelerini hazırlarken öğrenme amaçlarına ulaşacaklarından nasıl emin olabilirim?


Farklılaştırma yöntemi kullanılarak, içerik, süreç ve ürün elde edilir. İçerik bölümünde öğretimprogramının içeriğini keşfedecek farklı yollar bulunur. Süreç bölümünde etkinlikler yapılarak, Ürünbölümünde ise öğrendiğini gösterebileceği, sergileyebileceği seçenekler yani teknoloji araçlarıkullanılabilir.


halil boran
hakkı poyraz
ayşe ötün
züleyha tüfekçioğlu

m4 e6 öğrendiklerimi yasıtmak

Teknoloji, öğrenmeyi desteklemek ve değerlendirmek için en etkili nasıl kullanılabilir?
Öğrenmede kalıcılığı sağlamak ve değerlendirmeyi objektif kılmak için kullanılabilir.

Öğrenme örneğini hazırlamak, ünitedeki beklentilerimi daha açık hale getirmeme ve öğretim sürecini tasarımlamama nasıl yardımcı olabilir?
Öğrenme örneği hazırlayarak beklentilerimi organize ederek süreci daha iyi tasarlayıp özümseyebilirim.

Öğrencilerin, projelerini hazırlarken öğrenme amaçlarına ulaşacaklarından nasıl emin olabilirim?
Projenin her aşamasında öğrencilerimle fikir alış verişinde bulunarak emin olabilirim.

Sadık MANTI

Levent TAHTA

Sait UYSAL
Bu modül, öğrencilerinizin kalıcı öğrenmesi üzerinde İnternetin etkilerini düşünmenize yardımcı oldu mu? Nasıl?
EVDE OKULDA PROĞRAMLARLAR İLGİLİ ÇALIŞMALAR YAPARAK ÇALIŞMALARIN SONUCUNDA SUNULAR ÖDEV ÇALIŞMALARI HAZIRLANMASI.

Öğrenme ve öğretme süreçlerini desteklemek için İnterneti nasıl kullanabilirim?
ÜNİTE SUNUMUNU VE ETKLİ ÖĞRENMEYİ KOLAYLAŞTIRMAK İÇİN YARARLI OLUR.

İnternetin uygun biçimde kullanımını nasıl sağlayabilirim?
ÖNCEKİ ÇALIŞMALARINA BAKARAK, DERSLERE KATILIMLARINA BAKARAK,DERLERDEKİ KONULARA HAKİMİYETLERİNE BAKARAK.

Halil boran- hakkı poyraz- züleyha tüfkçioğlu - ayşe ötün

m4 te öğrendikerimiz

Teknoloji, öğrenmeyi desteklemek ve değerlendirmek için en etkili nasıl kullanılabilir?
Cevap:Teknolojiyi öğrenme yolları öğretilir.Bilgisayar okur yazarlığı bilinci kazandırılır

Öğrenme örneğini hazırlamak, ünitedeki beklentilerimi daha açık hale getirmeme ve öğretim sürecini tasarımlamama nasıl yardımcı olabilir?
Cevap:Öğrencinin kafasında somut bilgiler oluşur ve araştırmaya yönlenir.Zamanı planlı kullanmamı sağlar.

Öğrencilerin, projelerini hazırlarken öğrenme amaçlarına ulaşacaklarından nasıl emin olabilirim?
Aşama aşama kontrol ederek ve her bir aşamayı puanla değerlendirerek.

CANAN KORKMAZ,SAADET GÖKMEN,ERGÜL KAPLAN

14 Nisan 2010 Çarşamba

M3'DE ÖĞRENDİKLERİM

Bu modül, öğrencilerinizin kalıcı öğrenmesi üzerinde İnternetin etkilerini düşünmenize yardımcı oldu mu? Nasıl?
Öğrenmenin etkili ve sürekli olabilmesi için nasıl verimli çalışma yapılması gerektiğini kavradık.
Öğrenme ve öğretme süreçlerini desteklemek için İnterneti nasıl kullanabilirim?İnternet, bilgiye hızlı bir şekilde ulaşmada , işbirliği ve iletişim kurmak için etkili bir araçtır.
İnternetin uygun biçimde kullanımını nasıl sağlayabilirim?İnternet kullanırken telif haklarına göz dikkat edilmelidir. bilgiler veririm
Canan Korkmaz,Saadet Gökmen,Ergül Kaplan

13 Nisan 2010 Salı

M3'te öğrendiklerim

Bu modül, öğrencilerinizin kalıcı öğrenmesi üzerinde İnternetin etkilerini düşünmenize yardımcı oldu mu? Nasıl?Evet oldu. Öğrenmenin etkili ve sürekli olabilmesi için nasıl çalışma yapılması gerektiğini anladık.

Öğrenme ve öğretme süreçlerini desteklemek için İnterneti nasıl kullanabilirim?
İnternet, bilgiye hızlı bir şekilde ulaşmada, iş birliği ve iletişim kurmak için etkili bir araçtır.

İnternetin uygun biçimde kullanımını nasıl sağlayabilirim?
İnternet kullanırken telif haklarınıda göz önünde bulundurarak konu ile ilgili öğrencilere bilgiler veririm.

HACER TURAN-MUSTAFA TERCAN-KADRİYE AKTAŞ-ŞÜKRÜ YİĞİT

m3 e8 öğrendiklerimi yansıtmak

Bu modül, öğrencilerinizin kalıcı öğrenmesi üzerinde İnternetin etkilerini düşünmenize yardımcı oldu mu? Nasıl?
Evet .Yardımcı oldu.öğrenmenin gerçekleşmesi için nasıl çalışma yapılmasıngerektiğini öğrendik.

Öğrenme ve öğretme süreçlerini desteklemek için İnterneti nasıl kullanabilirim?
İnternet araştırma yapmak, işbirliği ve iletişim kurmak için son derece etkili bir araç olduğunu uygulamalı olarak gösteririm.

İnternetin uygun biçimde kullanımını nasıl sağlayabilirim?
Etik kullanım kuralları telif hakkı olan malzemelerin sınıfta öğretmenler ve öğrenciler tarafından yasal olarak nasıl kullanılabileceğini ilgili bilgiler veririm.

SAİT UYSAT-SADIK MANTI-LEVENT TAHTA

9 Nisan 2010 Cuma

Modül ikide öğrendiklerim

Bu modül, kazanımları, Öğretim Programı Tasarım Sorularını ya da ara (geliştirme amaçlı) değerlendirmeyi öğretim sürecinde kullanma konusunda düşünmenize yardımcı oldu mu? Nasıl?
Evet oldu. Çalışmalarımda yönlendirici etkisi oldu.

Öğretim Programı Tasarım Soruları daha kalıcı öğrenmeyi desteklemede bana nasıl yardımcı olabilir?
Konunun genelden özele doğru işlenecek olması öğrenmede kalıcılığı sağlar.

Öğrenci merkezli değerlendirmeyi nasıl planlarım?
Konu ile ilgili sorular sorarak ve sunum yaptırarak değerlendirme yaparım.

LEVENT TAHTA HAKKI POYRAZ SAİT UYSAL
Bu modül, kazanımları, Öğretim Programı Tasarım Sorularını ya da ara (geliştirme amaçlı) değerlendirmeyi öğretim sürecinde kullanma konusunda düşünmenize yardımcı oldu mu? Nasıl?
-öğretim sürecinde kullanma konusunda yardımcı oldu.slayt hazırlamayı öğrendim.



Öğretim Programı Tasarım Soruları daha kalıcı öğrenmeyi desteklemede bana nasıl yardımcı olabilir?
-sorular anlaşılır kelimeler düzeye uygun olmalı.

Öğrenci merkezli değerlendirmeyi nasıl planlarım?
-belirli aralıklarla sorular sorarak.

H.BORAN
A.ÖTÜN.
S.MANTI
Ş.YİĞİT

modül 2 de öğrendiklerim

1)Bu modül, kazanımları, Öğretim Programı Tasarım Sorularını ya da ara (geliştirme amaçlı) değerlendirmeyi öğretim sürecinde kullanma konusunda düşünmenize yardımcı oldu mu? Nasıl?
2)Öğretim Programı Tasarım Soruları daha kalıcı öğrenmeyi desteklemede bana nasıl yardımcı olabilir?
3)Öğrenci merkezli değerlendirmeyi nasıl planlarım?
1)Evet oldu.Çalışmalarımda yönlendidici etkisi oldu.
2)Tümdengelimden olması konuya çok daha hakim olunmasını sağlıyor.
3)Öğrencilerin çalışmalarını sergi, sunum, slayt gibi faaliyetlerle.

modül 2"de öğrendiklerim.

Bu modül, kazanımları, Öğretim Programı Tasarım Sorularını ya da ara (geliştirme amaçlı) değerlendirmeyi öğretim sürecinde kullanma konusunda düşünmenize yardımcı oldu mu? Nasıl?
Oldu.Çünkü bir önceki bilgi bir sonrakini destekler nitelikte olduğu için; bizi bir sonraki davranışa geçme konusunda yönlendirir.

Öğretim Programı Tasarım Soruları daha kalıcı öğrenmeyi desteklemede bana nasıl yardımcı olabilir? öğrencileri etkin bir şekilde öğrenme ortamın

a çeker. öğrenmenin genelden özele doğru olması kalıcılığı arttırır.

Öğrenci merkezli değerlendirmeyi nasıl planlarım?
deney, proje ve performans değerlendirme ile.

Kadriye AKTAŞ ---- Züleyha TÜFEKÇİOĞLU --- Mustafa TERCAN

M2'de öğrendiklerimiz

S1-Bu modül, kazanımları, Öğretim Programı Tasarım Sorularını ya da ara (geliştirme amaçlı) değerlendirmeyi öğretim sürecinde kullanma konusunda düşünmenize yardımcı oldu mu? Nasıl?
C1-Yaratıcı düşünmemizi ,teknolojiden faydalanmamızı sağladı.

S2-Öğretim Programı Tasarım Soruları daha kalıcı öğrenmeyi desteklemede bana nasıl yardımcı olabilir?
C2-Öğrencinin çok yönlü düşünmesini sağlayarak.

S3-Öğrenci merkezli değerlendirmeyi nasıl planlarım?
C3_Proje ve sunu hazırlatma.
Saadet Gökmen
Canan Kormaz
Hacer Turan
Ergül Kaplan

7 Nisan 2010 Çarşamba

modül 1de öğrendiklerim

Bu modül, öğretmenliğin yanı sıra bir öğretim tasarımcısı rolünü üstlenmeniz gerektiğini düşünmenizi sağladı mı? Nasıl?
cevap : Evet sağladı.Eğitimde bilgisayar kullanmanın gerekliliğini anladım.
Projeler, öğrencilerimin öğrenme amaçlarına [öğretim programındaki kazanımlara] ulaşmaları ve 21. Yüzyıl Becerilerine sahip olmaları için nasıl yardımcı olabilir?

Cevap: Öğrenciler zaman yönetimi, planlama ve kendini ölçme gibi önemli öz yönetim becerileri geliştirirler.


Öğrencilerin daha kalıcı öğrenmesi için proje yaklaşımını nasıl kullanabilirim?
Cevap:Öğrenciler öğrendiklerini daha derin bir düzeyde anlarlar çünkü kavramları ve becerileri gerçekten anlamlı biçimlerde kullanırlar.

Ayşe ötün
Halil Boran
Şükrü Yiğit
Sadık Mantı

mod1 de öğrendiklerim

Bu modül, öğretmenliğin yanı sıra bir öğretim tasarımcısı rolünü üstlenmeniz gerektiğini düşünmenizi sağladı mı? Nasıl?
Evet sağladı.Öğretmenin bilgi veren değil rehber olan olduğunu fark ettim.

Projeler, öğrencilerimin öğrenme amaçlarına [öğretim programındaki kazanımlara] ulaşmaları ve 21. Yüzyıl Becerilerine sahip olmaları için nasıl yardımcı olabilir?
Yaparak yaşıyarak ve araştırarak öğrenirler.Bilgiye ulaşma yollarını kazandırır.

Öğrencilerin daha kalıcı öğrenmesi için proje yaklaşımını nasıl kullanabilirim?
Etkinliklere öğrencileri katarak kullanabilirim. Etkinlikleri toplumsal hayatta uygulanabilir seçerim.
Saadet Gökmen,Canan Kormaz,Hacer Turan,Ergül Kaplan

Modül 1de öğrendikleriml

Bu modül, öğretmenliğin yanı sıra bir öğretim tasarımcısı rolünü üstlenmeniz gerektiğini düşünmenizi sağladı mı? Nasıl?

Öğretmenin rolü öğrenciye rehberlik etmektir.Öğrenci merkezli öğrenmeyi kavratmaktır.

Projeler, öğrencilerimin öğrenme amaçlarına [öğretim programındaki kazanımlara] ulaşmaları ve 21. Yüzyıl Becerilerine sahip olmaları için nasıl yardımcı olabilir?

Projeler öğrenciyi araştırmaya teşvik etmelidir. Değişik kaynaklardan yararlanmayı öğrenir.

Öğrencilerin daha kalıcı öğrenmesi için proje yaklaşımını nasıl kullanabilirim?

Öğrenme, yaparak yaşayarak kazanıldığından bu şekilde daha kalıcı olabilir.

Mustafa Tercan Hakkı Poyraz Sait Uysal

modül 1"de öğrendiklerim.

Bu modül, öğretmenliğin yanı sıra bir öğretim tasarımcısı rolünü üstlenmeniz gerektiğini düşünmenizi sağladı mı? Nasıl?
Evet sağladı. broşürü istediğim gibi düzenleyebildim.

Projeler, öğrencilerimin öğrenme amaçlarına [öğretim programındaki kazanımlara] ulaşmaları ve 21. Yüzyıl Becerilerine sahip olmaları için nasıl yardımcı olabilir?
Yeni fikir üretmelerine olanak sağlar.

Öğrencilerin daha kalıcı öğrenmesi için proje yaklaşımını nasıl kullanabilirim?
çevresinin ve kendilerinin ihtiyaçlarını karşılamasına olanak sağlaması.

Züleyha TÜFEKÇİOĞLU - Kadriye AKTAŞ - Levent TAHTA

1 Nisan 2010 Perşembe

İNTEL ÖĞRETMEN PROGRAMI



Intel® Ogretmen Programi Çevrimiçi Temel Kursu Blogging Topluluguna hos geldiniz!
Egitiminiz süresince bu Topluluk Blogu topluluk katilimcilarimiz icin kursta anlatilan modullerle ilgili yansitmalarini ve fikirlerini birbirleriyle paylasacaklari bir alan sunmaktadir.
Her modulun sonunda sizden yansitmalarinizi eklemeniz ve egitimle ilgili ilginizi ceken her hangi bir konuya cevap vermeniz istenecektir. Her modulun ozetini ve ayni zamanda her modulun yansitma etkinliginden once tartisma sorularini gonderecegim. Bu alanda calisirken siniftaki isbirligi ve ogrenme potansiyelini dusunun.
Ayrica, eger secerlerse, her uyenin kendi blogunu yazma secenegi vardir. Bireysel bloglara erisim sagdaki acilan menude bulunmaktadir. Bireysel blogunuzu yazarligi deneyeceginiz bir alan olarak kullanin.
Tekrar hos geldiniz.......